בתי תפילה בעיר העתיקה
קסמה של העיר העתיקה מגיע מבתי התפילה. שורשיהם עמוקים באורך של אלפי שנות תפילה.
בתי תפילה משלל תורות ועדות נמצאים במרחק הליכה אחד מהשני.
ניתן להרגיש את אווירת הקודש המיוחדת, ברגע שאת\ה עובר\ת תחת לשערי האבן העתיקים.
תפילה לשלום ואחווה
תורת ה' מבוססת על כבוד ואחווה לכלל בני האדם מכל דת שהיא.
בירושלים העתיקה יהודים, נוצרים ומוסלמים מתפללים, לומדים ומפתחים את הרוחניות הפנימית שלהם.
תפילות הן מוזיקה של קודש
שלל תפילות ונעימות בשפות עתיקות וחדשות משתלבות באוויר ויוצרות מוזיקה של קודש.
רוח העיר לוחשת באהבה: כבד את שכנך רק אז שלום ושגשוג יעטפו את העולם.
ברחבי העיר העתיקה עשרות ומאות בתי תפילה. בתי תפילה לכל דת ומסורת. בתי תפילה לעדות השונות בתוך הדתות, בתי תפילה עתיקים, מחודשים, חדשים.
בתי תפילה על שמות רבנים, קדושים, מנהיגים מהעבר. בתי תפילה ספרדיים, אשכנזים, לטיניים, קתולים, אורתודוקסים, פרוטסנטנטים, סונים, שיעים, רפורמים, קבליסטים, מקראיים, סופיים, יוונים, סוריים - קופטים, אתיופים ועוד...
נכיר על קצה המזלג חלק מבתי התפילה בעיר העתיקה.
דמיינו את שעות הבוקר בעיר העתיקה.
זמן זריחה, בתי התפילה מלאים בתחינות ובקשה.
בתי כנסת מרכזיים בעיר העתיקה
ברחבי הרובע היהודי בעיקר אך גם מחוצה לו בשולי הרובע המוסלמי - בתי כנסת רבים. בהם מתפללים ממגוון קשת הזרמים בעולם היהודי. אתם מוזמנים לבוא ולהתפלל איתם.
- בית כנסת הכותל - בית כנסת פתוח מתחת לכיפת השמים. השריד העתיק והמקודש ליהודים בעולם כולו מבית המקדש השני שנחרב לפני כ2000 שנה. מקום מפגש לקשת של העם היהודי, לעלייה תורה, לחגיגות בר מצווה, לשבועת חיילים להגנת המדינה. בכותל המערבי כולם שווים, כולם זהים, כולם מתפללים יחד. אמן. עליו נאמר ממקום קדוש זה לא זזה השכינה מעולם. יש אנשים עם לב של אבן יש אבנים עם לב אדם.
-
- בית כנסת "החורבה" המשופץ - או בשמו המלא בית כנסת החורבה על שם רבי "יהודה החסיד". בית הכנסת המפאר ביופיו את לב הרובע היהודי. הוא הוקם מעפר בימים אלה ושופץ בפעם השלישית בתולדותיו. שמו ניתן לו על ש פעמיים נהרס על ידי השלטונות ועמד בחורבנו. בימים אלה הוא פתוח למבקרים, הביקור בו משמח את הלב ואת העין.
- בית כנסת הרמב"ן - המבנה עתיק בלב הרובע היהודי. מיוחס בית הכנסת לרמב"ן אחד מגדולי חכמי ישראל שהקים לתחייה את היישוב היהודי בירושלים במאה ה13. והחזיר תפילה יהודית לירושלים לאחר תקופה בה נאסר על היהודים לגור בעיר. המבנה שימש בית תפילה לאורך מאות שנים נהרס ונסגר ב1586. בית הכנסת הקדום חזר לשמש כבית תפילה בימינו והאווירה בו עתיקה ומיוחדת.
- ארבעת בתי הכנסת הספרדיים - ארבעה בתי כנסת צמודים ששרתו את הקהל הספרדי בירושלים. שנים מהם "רבי יוחנן בן זכאי " הגדול ו"אליהו הנביא" נבנו כאן במאה ה 16. בתי הכנסת נהרסו במלחמת העצמאות ולאחר שחזרנו לעיר העתקה הם שופצו ושוחזרו ופתוחים למבקרים ( בתשלום\תרומה 7 ש"ח). באחד מבתי הכנסת והחשוב מכולם " יוחנן בן זכאי" - ממונה "הראשון לציון" - הרב הספרדי הראשי לישראל משנת 1840.
-
- בית כנסת אוהל יצחק - בית כנסת נוסף מתחילת המאה, שנהרס ושוקם לפני כמה שנים. ממוקם ליד הכותל המערבי אך ברובע המוסלמי.
-
- בית כנסת האר"י ו"אור התורה" - בתוך מבנה "מוזאון הישוב הישן" מצויים שני בית כנסת. אחד בבית בו על פי המסורת נולד האר"י ז"ל, מחשובי הרבנים, מחדש זרם הקבלה שחי ופעל בצפת. ובית כנסת "אור החיים" מהמאה ה18 על שם "חיים בן עטר" פרשן יהודי מלומד מהמאה ה17. שכתב את ספר פירוש למקרא "אור החיים".
כנסיות מרכזיות בעיר העתיקה
ברובי הנוצרי למעלה מ30 כנסיות ומנזרים. כל כנסייה מייצגת קהילה נוצרית מרחבי העולם או אירוע שהתרחש במקום זה לפני 2000 שנה בזמן שישו הגיע לעיר ומצא בה את מותו. כנסיית הקבר הקדוש הממוקמת בלב הרובע הנוצרי - היא הכנסייה החשובה ביותר בעולם כולו. אליה מגיעים מכל קשת העולם הנוצרי.
- כנסיית הקבר הקדוש - המקום הקדוש ביותר ליותר מליארד מאמינים ברחבי העולם. מליוני תיירים מגיעים אליה כל שנה, בשפתיים ממוללות תפילה בלב רועד מהתרגשות. אתם מוזמנים לבקר בה, אך אנא התנהגו בצניעות. הכנסייה נבנתה היכן שבו נצלב וקם לתחייה נביא הנצרות ישוע לפני כ 2000 שנה. הכנסייה המקורית נבנתה לפני כ1600 שנה היא נהרסה עקב קנאות דתית ונבנתה מחדש בימי הצלבנים לפני כ900 שנה. הכנסייה הוקמה לפני כ1600 שנה בזמן שהקיסר קונטנטינוס ששלט על האימפריה הרומאית כולה - עזב את אמונת האלילים וציווה על כל תושבי האימפריה, על מסורותיהם ואמונתם להאמין בישו ובנצרות! וכך ביום אחד בהיר חצי עולם נעשה נוצרי וקשור באהבה לארץ ישראל. בכנסייה נציגות של שישה זרמים נוצריים: יוונית - אורתודוקסית, קאתולית ע"י המסדר הפרנצסקני, והארמנית. ושלוש זרמים קטנים יותר: קופטית - סורית ואתיופית. לפרטים נוספים לחצו כאן...
- כנסיית הגואל הלותרנית - כנסייה גרמנית בעלת מגדל פעמונים עליו ניתן לטפס ולראות את כל מרחבי העיר העתיקה והסובב אותה. מומלץ. הוקמה על שרידי כנסייה צלבנית. מתחת לכנסייה נמצאו שרידי בתים ימי בית שני.
- כנסיית "אלכסנדר נייברסקי" - שייכת לכנסייה הרוסית הגולה. נבנתה ב1887 ליד כנסיית הקבר. בתוכה קשת קדומה, המסורת הנוצרית מייחסת שער זה לשער המשפט בחומת העיר לפני 2000 שנה ממנו יצא ישו עם הצלב.
-
- כנסיית דור מציון - הכנסייה היפה ממוקמת מעבר לשער ציון, היא מסמלת את מקום הרדמה של מריים לשנת נצח ממנה עלתה לשמים והצטרפה לבנה. יש עוד כנסייה המסמלת את מקום קבורתה בהר הזיתים. בכנסייה מרתף בו בית תפילה ופסל של מריים ישנה.
-
- כנסיית "פטרוס אין גליקנטו" - "קריאת התרנגול". מהכנסיות היפות והבולטות בירושלים, ממנה נשקף נוף נפלא. מיקומה מחוץ לעיר העתיקה ניתן להגיע אליה משער ציון. כנסייה זאת מציינת את מקום ביתו של הכוהן הגדול - כיפא, אליו הובא ישו לאחר מעצרו ובו עבר לילה של חקירות. במהלך הלילה הכחיש פטרוס תלמידו היקר של ישו שהוא מכיר את ישו שלוש פעמים.( הארכיאולוגים לא מסכימים שכאן היה ביתו של הכוהן הגדול של אותם ימים אך לשם הנצחת המסורת הזאת היא הוקמה כאן).
-
- כנסיית סינט גימס - כנסיית ארמנית הממוקמת בלב הרובע הארמני. מהכנסיות היפות והמפוארת בירושלים. בה האור מגיע מן הכיפה ומאור נרות. מוקדשת ליעקוב תלמידו של ישו שראשו נערף על ידי הרומאים. פתוחה בזמן תפילה כל יום לחצי שעה בן 15:00 - 15:30.
-
- כנסיית המשיח - כנסייה פרוטסטנטית בכניסה לעיר העתיקה משער יפו, מול מצודת דוד. בתוכה הכנסייה ויטארז' יפה אך היא ללא קישוטים ותמונות. בכניסה למתחם - יש תצוגה של מודלים ותמונות עתיקות של ירושלים, כנסו ובקרו.
-
- כנסיית סינט אנה - אנה הקדושה ממוקמת ליד שער האריות. מוקדשת לחנה אמא של מריים, שעל פי המסורת התגוררה כאן עם בעלה יהויכין. וכאן נולדה מריים - אמא של ישו. הכנסייה ממוקמת ליד אתר ארכיאולוגי מימי בית שני, ברכות בית חסידא - ברכות מים קדומות - מומלץ לבקר.
מסגדים בעיר העתיקה
קולות המואזין מרחפות בעיר העתיקה , קוראות למאמינים לבוא לתפילה. אללא ואכבר. ברחבי העיר העתיקה כמה מסגדים אל הגדול והמרכזי מכולם הוא
"מסגד אל אקצא" הממוקם על הר הבית. אחד מהמסגדים הקדומים והקדושים באיסלם.
- מסגד אל אקצא - פירוש השם "המסגד הרחוק ביותר". באיסלם המסגד מסמל את המיקום שאליו עף מוחמד נביא האיסלם עם סוסו במסעו הלילי ממכה להר הבית ומכאן עלה לשמיים. המסגד יכול להכיל כ 5000 מתפללים. ראשית המסגד נבנה ב679 לספירה עם כיבוש הארץ על ידי המוסלמים כ 70 שנה לאחר מות מוחמד הנביא. מחוץ למסגד ברזים רבים לטהרת המתפללים. הכניסה אליו היא רק למוסלמים החולצים נעליהם בכניסה אליו.
- מסגד אורוות שלמה - ממוקמות צמוד למסגד אל אקצא בתוך מבנה תת קרקעי עתיק שהוסב למסגד גדול. בתקופה הצלבנית המסדר הצלבני היה נוהג לקשור שם את הסוסים שלו ומכאן שמו. המסגד הנ"ל גדול אפילו ממסגד אל אקצא ויחד הם מהווים בית תפילה מרווח לכלל המוסלמים בעיר העתיקה וסביבתה.
- מסגד עומר - מסגד קדום מ"מול לכנסיית הקבר הקדוש" ברובע הנוצרי. עליו מסופר כשאשר הגיע הכובש המוסלמי של ירושלים, עומר לעיר העתיקה הוא סירב להיכנס לכנסיית הקבר הקדוש של הנוצרים ולהתפלל בה, שלא ידרשו המאמינים המוסלמים להפוך אותה למסגד. על כן התפלל מחוץ לה. סובלנות דתית ראויה לכבוד - על כך נבנה מסגד מול כנסיית הקבר.
- מסגד סידנא עומר - ממוקם ברחבה המרכזית של הרובע היהודי צמוד לבית כנסת החורבה. עליו מסופר שיהודי אחד לפני כ500 שנה הסתכסך עם היהודים בעיר והחליט להמיר את דתו למוסלמי...אמו החליטה שעל מנת להתנקם בקהילה היהודית היא תקים מסגד! בביתה בלב השכונה היהודית. עם הימים נבנה בית הכנסת גדול ומרכזי - בית כנסת החורבה והמסגד ממוכם בחצרו..
לסיכום : רשימת בתי התפילה של העיר העתיקה ירושלים עוד ארוכה ועליה נוסיף עוד מאות בתי תפילה הממוקמים בעיר בחדשה.
תפילות בשפות שונות , ממסורות שונות כולן אומרות אותו דבר : שלום, אהבה, בריאות ורחמים מבורא עולם.
ואני אומרת הפכו תפילות למציאות וברכת ה' תשרה על כל בני האדם.