תודה והמון הערכה ל:
לרוז חיים
SOUND SYSTEM
יוצר מוזיקת רגאיי מגניבה
המלווה את הקליפים
של הטיולים ב"כיף בישראל".
תודה לגבריאל מאיר הלוי
על השיר "הללו הוא"
בקליפ פתיחה של
אתר כיף בישראל
ניתן לאמר ש"עיר דוד": היא האמא של ירושלים לדורותיה - מכאן הכל התחיל...
בימינו באמצעות חפירות ארכיאולוגיות נחשפה ירושלים הקדומה מלפני כ 4000 שנה, אזור עיר הבירה של "ממלכת יהודה" בראשות "בית דוד" לדורותיה.
ממקום זה החלה ירושלים במסע חוצה גבולות ודתות להפוך לעיר הקודש כלל עולמית.
ירושלים הקדומה - עיר דוד מלפני כ - 3000 שנה היתה ממוקמת למרגלות הר מוריה - הר הבית, מחוברת בגרם מדרגות לבית המקדש הראשון והשני.
לפני כ 3000 שנה באזור זה היו ארמונות ובתי ממשל של ממלכת יהודה.
בחפירות נמצאו שרידי ארמונות גדולים וחותמות של פקידי המלך מ"ממלכת יהודה" לדורותיה.
לכאן היו עולים לרגל בשלושת הרגלים להיטהר לפני העליה לבית המקדש והקרבת הקרבנות.
המבקר ב"עיר דוד" ייחשף לנקבה\תעלה תת קרקעית בשם "נקבת השילוח".
אבותינו השאירו בסלע מזכרת תת קרקעית מטהרת, מנהרה בה יוכלו באי ירושלים לדורותיה לחוות את המים הטובים שהזנו וטיהרו את באי העיר מלפני 3000 שנה.
בריכת השילוח - אליה יוצאים לאחר ההליכה במי המעיין של העיר ירושלים הקדומה.
פרטים חשובים:
שעות פתיחה: ראשון - חמישי חורף: 8:00 - 17:00 קיץ: 08:00 - 19:00
שישי: חורף: 8:00 – 14:00 קיץ: 8:00 -16:00
בימי שבת וחג האתר פתוח בלא שיגבו דמי כניסה,
אולם זאת רק במקומות הבאים: שטח הצופה, שטח G, שטח E, שטח D, כיכר הגיחון, קברי בית דוד.
מחיר: כניסה למבוגר 29 ש"ח לנוער 15 ש"ח.
כניסה חינם לבעלי כרטיס מטמון של שמורות הטבע והגנים - מומלץ.
· עלות פנס לסיור בנקבת חיזקיהו - תעלת מים תת קרקעית 4 ₪
· לרשות המטיילים בעיר דוד, עלות הסעה מסיום המסלול לכניסה 5 ₪.
· לרוצים לעלות בדרך עולי הרגל ולצאת למרגלות הכותל המערבי – תוספת של 10 ש"ח.
דרגת קושי: שימו לב - הסיור ברחבי עיר דוד כולל מדרגות רבות, רובן בירידה.
חשוב ! מברכת השילוח יש הסעות במעל ההר עד למרכז המבקרים, ההסעה מקלה על הטיול.
כיצד מגיעים: עיר דוד ממוקמת דרומית לעיר העתיקה.
במקום אין חניה. לבאים עם רכב החנו בחניון ממילא ליד שער יפו ולכו ברגל דרך העיר העתיקה עד לשער האשפתות ליד הכותל המערבי.
צאו החוצה משער האשפתות ופנו שמאלה ומיד ימינה בסמטה לפי השילוט לעיר דוד.
waze - עיר דוד
טלפון לבירורים: 02-6268700 | 6033*
אנו עוברים אחורה בזמן מעל ל3000 שנה, אל ימי התנ"ך, ימי הקמת שושלת מלוכת "בית דוד", ימי היווסדות ממלכת יהודה. כאן חיו, הגו וחלמו אבות אבותם של העם היהודי לדורותיו.
בכניסה ממוקם מרכז המבקרים בו הקופות, חנות ושילוט שיובילו אתכם לסיור ברחבי העיר.
בהתחלה ישנו סרט תלת מימדי המספר את סיפור ירושלים הקדומה מתקופת "דוד המלך" ושושלות המלכים ששלטו אחריו בממלכת יהודה.
המסלול בעיר דוד היינו החוויה הכי קרובה לעלייה רגל לבית המקדש היהודי שתוכלו להרגיש בירושלים של היום.
סיור עוצמתי ומרגש בעיר דוד יהיה כך: בכניסה לאתר תראו סרט קצר המתאר את קורות העיר הקדומה. לאחר הסרט אתם מוזמנים לרדת את מורדות עיר דוד דרך הבתים ומבני השלטון. המסלול יוביל אתכם לעבר נביעת "מעיין השילוח" - מקור המים הקדום של העיר שעדין שופע מים בימינו.
כאן תיכנסו אל מסע לתוך האדמה, בעזרת מדרגות אין סופיות עמוק מתחת לאדמה נגיע אל "נקבת חיזקיהוא" - תעלה תת קרקעית המובילה את מי המעיין.
בקיץ ובימים חמים מומלץ להפשיל נעלים ולהכנס למים - בימים קרים יש גם תעלה יבשה.
הכי כיף זה להיכנס למים, נלך בעקבות המים כ חצי שעה - הביאו פנסים!( ניתן לקנות בכניסה - 4 ש"ח) אל "בריכת הגיחון" אליה המים נשפכים.
לאחר שנצא מהמים נעלה מטוהרים ומרוגשים את כל הדרך אל הר הבית בדרך עתיקה שבה היו עולים עולי רגל מלפני 3000 - 2000 שנה לבית המקדש.
הדרך העתיקה שנחשפה מוציאה אותנו למרגלות הכותל המערבי בכבודו ובעצמו מתחת לקשת עליה היה פעם הגשר שהוביל את הבאים לרחבת הר הבית אל בית המקדש.
ביקור מעגלי, נהדר ומלא חוויות.
לאורך כל הסיור אני רוצה שתזכרו כי העיר "ירושלים הקדומה" היא עיר משולבת.
מצד אחד עיר קודש עם "בית מקדש" ומצד שני עיר בירה שלטונית לכל הממלכה.
כאשר "בית המקדש" ממוקם על הר מוריה, צפונית אליה, צופה ומנתב דרכיה.
ניכנס למרחבי העיר, נעבור בין שרידי מבנים וחומות שהגנו על העיר בני 3000 - 2500 שנה. אט אט נתקדם בין המתחמים המסומנים בשטח G, שטח E, שטח D, שטח J - המסמלים תקופות של חפירה במקום.
על המדרון התלול נראה חפירות של בתי העיר:
בית אחיאל -בית בסגנון ארבעת המרחבים - כפי שבנו לפני כ3000 שנה, ימי בית המקדש הראשון. השם אחיאל נמצא על פיסות חרס שנמצאו בבית. גודל הבתים מעיד על אנשים בעלי אמצעים.
בית הבולות – בולות הינם חותמות עתיקות ששימשו לחתימות אגרות ותעודות של בעלי תפקידים. במקום זה נמצאו 51 בולות ועליהן שמות בכתב עברי קדום, משערים שאלה היו פקידי השלטון של הממלכה.
בין השמות הופיע השם " גמריהו בן שפן" , סופר המלך ששמו כתוב בספר ירמיהו פרק ל"ו פסוק י"א בתקופת מלכותו של יהויקים מלך יהודה - זמן קצר לפני חורבן בית ראשון ככתוב בתנ"ך.
“ וַיִּשְׁמַע מִכָיְהוּ בֶן-גְּמַרְיָהוּ בֶן-שָׁפָן, אֶת-כָּל-דִּבְרֵי יְהוָה--מֵעַל הַסֵּפֶר. יב וַיֵּרֶד בֵּית-הַמֶּלֶךְ, עַל-לִשְׁכַּת הַסֹּפֵר, וְהִנֵּה-שָׁם, כָּל-הַשָּׂרִים יוֹשְׁבִים:. לפרק המלא לחץ כאן.
החותמות הזעירות - גודלן כ 1ס"מ - שהתגלגלו כאלפיים ושש מאות שנים בשפכי החורבן, הגיעו לידי החוקרים ללא פגם ועדיין ניתן לקרוא בהן בבהירות את השמות החתומים בהן במלואם. לא לעיתים קרובות נקרות לארכיאולוגים תגליות כאלו של דמויות ממשיות המנערות מעליהן את אבק ההיסטוריה ומחיות את תיאורי המקרא באופן מוחשי כל כך.
החדר השרוף - במבנה שהשתמר למלוא קומתו הראשונה, ניכרים סימני שריפה, אולי עדות לחורבן העיר על ידי הבבלים. הקומה העליונה קרסה לקומה התחתונה, במקום נמצאו שרידי רהיטי עץ, הראשונים מהתקופה של בית ראשון שנמצאו בארץ. נמצאו גם עשרות ראשי חיצים המעידים על הקרב העקוב מדם שהתרחש כאן.
קירות תמך גדולים של מצודה או ארמון - החוקרים גילו בעיר דוד בסיס למבנה גדול אולי ארמון. קיר באורך 30 מטר ועוביו בין 4 – 7 מ' מיקום המבנה הוא במקום הגבוה ביותר בעיר. זה המבנה הגדול ביותר שהתגלה במתחם, יש המשייכים אותו לתקופה קדומה יותר כשהעיר היתה כנענית. במקום נמצאו בולות – חותמות עם שמות מלכים מבית דוד המוזכרים בתנ”ך. מה שמעיד שאולי דוד התמקם בארמון לאחר שכבש את העיר והארמון עבר ממלך למלך.
מערכות קבורה עתיקים - לאורך הסיור תראו ממולכם את הכפר סילוואן. שימו לב כי בבסיס האבן הטבעית של ההר ישנם פתחים.
נמצאו כאן כ 50 מערות קבורה מהזמן של "בית המקדש הראשון". על אחת מהמערות התגלה ב1870 משפט חקוק על המשקוף בעברית : "זאת (קבורת ...)יהו אשר על הבית, אין פה כסף וזהב (כי) אם (עצמותיו) ועצמת אמתה איתה, ארור האדם אשר יפתח את זאת".
ניפרד מאזור החפירות ניכנס דרך דלת ונצלול למעמקי האדמה....
נרד אל מעמקי האדמה דרך מנהרות ומערכות מדרגות לוליניות. אנחנו בדרך אל מקור נביעת מעיין הגיחון. זאת חוויה מפתיעה, אנו נכנסים לתוך בטן ההר ויורדים לצד המזרחי שלו דרך תעלות ומנהרות תת קרקעיות. חלק מהתעלות והנקבות נחצבו בסלע על ידי בני אדם וחלקן נוצרו על ידי המסת הסלע על ידי חלחול מים על ידי הטבע.
עמוק באדמה ליד נביעת המעין עליכם לבחור באיזו דרך אתם רוצים להמשיך.
האם להיכנס לנקבה – ולהמשיך בסיור דרך מנהרה תת קרקעית דרכה זורמים מי מעיין הגיחון לאורך של 533 מ' עד לבריכת השילוח הממוקמת בקצה הדרומי של עיר דוד. או להיכנס ולהמשיך בנקבה הכנענית היבשה – מנהרה חצובה באבן צרה וקסומה דרכה תיעלו את מי הגיחון להשקיית השדות ושטחי החקלאות.
אני ממליצה לכם בימי הקיץ לבחור בדרך הרטובה ובימי החורף לבחור בדרך היבשה :)
.
אתם מוזמנים לגלות את יופיה של התעלה הכנענית. תעלה יבשה החצובה בתוך סלע ההר בסופה תצאו לשביל מסודר שייקח אתכם חזרה למרכז המבקרים.
תעלה זאת קדומה לנקבת חיזקיהו. התעלה היא חלק ממתקני המים של העיר הכנענית לפני שנכבשה על ידי דוד המלך ונהפכה לעיר ירושלים. דרך התעלה היו מתעלים את מי מעיין הגיחון לצרכי השקייה לשדות ולגידולים חקלאיים בנחל קדרון הסמוך.
חלק מהתעלה נחצב בתוך הסלע כמנהרה ישרה וגבוהה וחלק מהתעלה היה בחוץ וקירו אותה באמצעות אבנים ענקיות. בסוף התעלה הוזרמו עודפי המים לבריכת אגירה קדומה המכונה בימינו ברכת אל חמארה. בסוף התעלה ישנו שביל מסודר שיחזיר אתכם תוך כמה דקות למרכז המבקרים.
נהנות עמוק באדמה. רגלים במים הלב בשמיים :)
ללכת במי מעיין הגיחון לאורך נקבת חזקיהו זאת חוויה מדהימה ומטהרת. חצי שעה של חיבור למים, לאדמה ולהיסטוריה המרגשת של אבות אבותינו.
למה כיצד ומתי נחצבה נקבת חיזקיהו?
לפני כ2700 שנה עמד מלך יהודה - חזקיהו בפני איום קיומי של העיר האהובה ירושלים.
צבא אדיר ואכזרי של ממלכת אשור עשה את דרכו על מנת לכבוש אותה ואת ממלכת יהודה.
המלך חיזקיהו שהיה מלך אהוב ומוערך המתואר בתנ"ך כמלך צדיק וטוב לב שטיהר את יהודה מעבודה זרה, החליט במלא התושייה שהעיר לא תיפול בקלות בפני תוקפיה. הוא העלה לסדר עדיפות עליון את ביצור העיר כנגד המתקפה האשורית.
לבסוף צבא אשור אכן הגיע לתקוף את העיר על ביצוריה. המלך חיזקיהו אסף את כל הזהב והאוצרות שהיו בירושלים ובמקדש והעלה אותם כמתנת פיוס לצבא אשור.
לאחר מכן מסופר שהיתה מגפה גדולה בצבא האשורי והם נסוגו ונעיר ניצלה בנס מחורבן.
לפרקים המלאים בתנ"ך על פועלו של חזקיהו בעיר דוד : בספר מלכים פרק י"ח וי"ט לחץ כאן.
וגם בספר בדברי הימים ב פרק לחצו כאן.
שחזור כתובת נקבת השילוח - ממצא ארכיאולוגי מהמרגשים בעיר דוד
כאשר חשפו את הנקבה נתקלתה כתובת מקורית בת 2700 שנה החקוקה על הקיר!
בערך באמצע הדרך, בכתובת – תיעוד כתוב מרגש לאותו רגע בהם החוצבים לפני כ 2700 שנה, אשר חצבו משני הצדדים נפגשו באופן מושלם הצליחו להשלים את חציבת הניקבה לתעל את מי הגיחון למקום מבטחים.
על הכתובת רשום: "תמה הנקבה. וזה היה דבר הנקבה בעוד מניפים החוצבים את הגרזן איש אל רעו ובעוד שלוש אמות להנקב, נשמע קול איש קורא אל רעו כי היתה זדה בצור מימין ומשמאל. וביום הנקבה הכו החוצבים איש לקראת רעו גרזן אל גרזן, וילכו המים מן המוצא אל הבריכה במאתים ואלף אמה ומאת אמה היה גובה הצור על ראש החוצבים".
ההליכה בניקבה היא חוויה מרעידת לב. להבין את נסיבות חציבתה את חשיבותה. להפנים את כמות ההשקעה שהושקעה בהגנת העיר האהובה ועל האמונה בה' שלנו באותה תקופה. אמונה שנחשפה לאיומים רבים מאז היווצרותה.
מי מעיין הגיחון זורמים להם אל עבר בריכת השילוח ואנחנו איתם. כמה כיף לשבת למרגלות הבריכה, לשכשך רגלים ולהתרענן בשמש לאחר המסע שעשינו במעמקי האדמה.
כאשר יוצאים ממסלול ההליכה בנקבה, מן החושך אל האור, יש הרגשה של לידה. אתם תבינו על מה אני מדברת כשתחוו את הטיול.
בריכת מים עתיקה אליה הגענו היא חלק קטן מבריכה גדולה ומפוארת שהייתה במקום בימי בית המקדש השני – את הבריכה שחצב חיזקיהו עדיין לא מצאו, חושבים שהיא ממוקמת מתחת לבריכה שאנו יוצאים אליה בימינו.
לבריכה המקורית הגדולה שנמצאת עדיין בשלבי חפירה ארכיאולוגית, היו מגיעים עולי הרגל לפני עליתם לבית המקדש לטהרה ורחצה. מים אלו שימשו לטקס טהרת המזבח בבית המקדש. בריכת השילוח הייתה בשימוש עד חורבן ירושלים ובית המקדש השני לפני כ2000 שנה על ידי הרומאים, לאחר חורבן ירושלים, הגשם סחף אדמה לכיוון זה עד שכוסתה ונעלמה כליל...
כמה מאות שנים אחרי שבריכה המקורית בה אנו מבקרים כעת, התקינו הרומאים בריכה חדשה במעלה הגיא במוצא הנקבה. הבריכה היתה מקום מפגש ורחצה מרכזי בימים אלו - רחוב מדורג ומרוצף נמשך מהעיר אל עבר הבריכה במורד הההר. בסמוך לבריכה המפוארת הוקמה כנסייה ולידה בית חולים לזכר ישו שריפא את החולים. עם הכיבוש הפרסי במאה ב6 נחרבה הכנסייה, אנו יכולים לראות שרידים ועמודים מתקופה זאת. כשנחשפו שרידי הכנסייה לפני כ120 מיהרו במוסלמים להקים עליה מסגד.
אזור בריכת השילוח נמצא בחפירות אריאולוגיות, רב הנסתר על הגלוי ובעתיד עוד נשמע על בריכת השילוח.
יש שתי אופציות: לעייפים יש הסעות (בתוספת מחיר 5 ש"ח) למרכז המבקרים.
לאלה שעוד רוצים להמשיך לחקור את ירושלים הקדומה ושרוצים לגלות עוד ממסתורי עיר דוד
יש דרך מיוחדת לעלות לכיוון הר הבית - דרך עולי הרגל
ניכנס למנהרת הביוב שהיתה מתחת לדרך עולי הרגל שרחצו והיטהרו במי מעיין הגיחון ומכאן עלו לכיוון בית המקדש.
מנהרת הביוב תת קרקעית, קסומה ומרגשת, ממליצה ללכת לאורכה חזרה למרכז מבקרים.
15 דקות הליכה מתונה ותת קרקעית - מתאים לכל גיל....
יש שתי יציאות מהמנהרה התת קרקעית.
האחת ( בתוספת תשלום - בגן דוידסון ממש למרגלות הכותל המערבי - מומלץ!)
או באזור חפירות חניון גבעתי - צמוד לעיר דוד) שם מגלים הארכיאולוגים מבנים עתיקים מההיסטוריה המפוארת של ירושלים.
מכאן נצא ונסיים את הסיור בעיר דוד.
מוזמנים להמשיך לטייל בעיר העתיקה או לקחת אוטובוס משער האשפתות הסמוך חזרה לעיר החדשה.
לגלות את העיר הקדומה ירושלים של דוד המלך ושושלת המלכים שהנהיגה אחריו היא חוויה נפלאה.
מוזמנים לרדת את מורדות עיר דוד אל עבר "בריכת הגיחון" דרך נקבת השילוח, לאחר מכן לעלות את כל הדרך אל הר הבית דרך עולי הרגל ולצאת למרגלות הכותל המערבי זה הכי קרוב לעלייה רגל שתוכלו להרגיש בירושלים של היום.
תם ונשלם סיורינו בירושלים הקדומה מימי דוד המלך ושושלת המלכים שבאו אחריו.
העיר בה נבראה האמונה המונותאיסטית באל אחד.
עיר הבירה של העם היהודי לדורותיו.
הביקור בעיר דוד הוא ביקור חובה לכל ישראלי ולכל תייר בישראל.
מכאן התחילה המהפכה העולמית האמונית - באלוהים אחד אוהב ומיטב לכל יצור חי!