תודה והמון הערכה ל:
לרוז חיים
SOUND SYSTEM
יוצר מוזיקת רגאיי מגניבה
המלווה את הקליפים
של הטיולים ב"כיף בישראל".
תודה לגבריאל מאיר הלוי
על השיר "הללו הוא"
בקליפ פתיחה של
אתר כיף בישראל
בהרי הגולן חבויים כפרים יהודים עתיקים. כמו תיבות אוצר שנטמנו לפני שנים באדמה ובימינו אנו חוזרים ושולפים אותם לכבוד אבות אבותינו שחיו על אדמת ישראל.
בית הכנסת העתיק - משוחזר באופן מרגש
השביל לבית הכנסת והכפר העתיק מול הנוף הפתוח
מבנה הטיול: מהחניה המסודרת יוצא שביל מדרגות אבן בירידה, מול נוף מרהיב, אל בית הכנסת המשוחזר, הכפר ושרידי המעיין לאחר הביקור נחזור לרכב בעליה דרך אותו שביל מדרגות.
בקיצור תיהנו מ: בית כנסת עתיק, שרידים מרגשים, מעיין יפה, נופים והמון אווירה.
כיף לילדים: בהחלט, לגלות את בית הכנסת, המעיין והמרחב כולו.
סוג טיול: מעגלי, קצר, קל
משך הטיול: כשעה – שעה וחצי.
חינם
כיצד מגיעים: מכביש 808 בדרום רמת הגולן פונים לכביש גישה למושב נטור, ק"מ לפני הכניסה למושב ישנה פניה שמאלה לדרך סלולה המובילה למגרש חניה מסודר ממנו יורדים במדרגות מסודרות לאתר.
waze: אום אל קנאטיר
המנוף הוא חלק מהאמצעים לשחזור האתר והוא ממוקם בשטח מעל אזור בית הכנסת.
אתם מוזמנים לבקר בשרידי כפר יהודי עתיק בן למעלה ה1500 שנה. הכפר היה ממוקם על מצוק ההר, 30 מ' מתחת לקצה ההר, מול הנוף הנפלא של נחל סמך.
הכפר נהרס כולו ברעידת אדמה אדירה בשנת 749 שהחריבה את מרבית הישוב היהודי בגליל וברחבי הארץ. מאז ועד גילוי הכפר מלפני כ- 100 שנה שכבו אבני הכפר ההרוס והתכסו להם באדמת ההיסטוריה.
עד כה לא הצליחו החוקרים למצוא את שמו המקורי , יש החושבים ששמו היה "קאנאטר " כשם של ישוב יהודי שנזכר בתלמוד ומכאן השתמר השם לאורך מאות שנים לקאנטיר, אך זה אינו וודאי.
במשך שנים ידעו התושבים הערבים באזור על חורבות ישוב עתיק הממוקם על צלע ההר. הם קראו לו "אום קאנטיר" – פירושו בעברית " אם הקשתות" על שם שלוש קשתות הבנויות עד ימינו מעל מעיין הכפר ההרוס. ב1885 מגיע חוקר בשם סר "אוליפנט" יחד עם "גוטליב שומכר" שאהב את ישראל ותרם רבות לישוב ביהודי בתקופה ההיא אל החורבות ומגלה עמודי אבן גבוהים מזדקרים מהאדמה והוא מזהה שהם שייכים לבית כנסת קדום.
בית הכנסת מפואר בכל ישראל!
סמלים יהודיים חקוקים באבני הבזלת
במשך שנים של עבודה מאומצת שוחזר בית הכנסת שנבנה מלפני כ1500 שנה והיה בזמנו בין שתי קומות. בימינו שוחזרה הקומה הראשונה במלואה. במהלך השחזור הורמו האבנים באמצעות מנוף, כל אבן סומנה, נסרקה הוכנס בה שביב אלקטרוני והיא הוכנסה לתכנת מחשב ששיחזרה באופן מדוייק את מיקומה במבנה בטכנולוגיה מתקדמת לשימור מבנים.
את המלאכה המורכבת של שחזור בית הכנסת שהיה מפורק על הקרקע לקח על עצמו איש מיוחד, אומן שיחזורים ארכיאולוגי , בעל שם עולמי. מאהבה עצומה להיסטוריה ולמורשת היהודית בישראל הוא מחזיק לחיים את האתרים העתיקים ברחבי ישראל בטכנולוגיה שיחזור מבנים מהמתקדמות בעולם. בדצמבר2010 אישרה ממשלת ישראל את המיזם לשיקום בית הכנסת במקום ושחזורו כולל הסדרת כביש הגישה לאתר, המיזם נעשה במסגרת "פרויקט שיקום אתרי מורשת" של ממשלת ישראל.
ייחודו ופרסומו של בית הכנסת באה לו משיחזור הכלית הקודש הממוקמת בצמוד לקיר הפונה לירושלים. הכלית, הבמה ממנה קוראים בתורה שעליה היה ממודם ארון הקודש היא בכגובה 5.25 מ' מעוצבת בתבליטים מעשי ידי אומן. כוללת במה עם מדרגות עמודים סביב לה, בראש כל עמוד חקוקה נורה עם שבעת קנים, יחד עם סמלים יהודיים נוספים כמו שופר וארבעת המינים. בשאר בתי הכנסת העתיקים בארץ עם השנים נלקחו האבנים היפות של ההכליות מהאתרים החרבים, ב"אום אל קאנטיר" האתר היה מבודד ולכן כל החלקים נמצאו באתר.
מדוע בכפר קטן נמצא בית כנסת כה מפואר, זוהיא עדיין תעלומה.
מבית הכנסת מוביל שביל קצר דרך בתי הכפר עשויים מאבן הבזלת השחורה של הגולן אל אזור המעיין. (מקור האבנים השחורות והמרשימות הוא מהתפרצות הרי געש באזור מלפני מליוני שנה).
הקשתות עליהם קרוי המקום
במתחם המעיין היפה של הכפר נחשפו שלוש קשתות אבן מעל מוצא המעיין, מי המעיין הובלו למערכת של ברכות על פי הממצאים חושבים שתושבי הכפר התפרנסו מטווית בדי פשתן, בקרקעית הברכות נמצא חומר מלבין – להלבנת הבדים. ידוע שבד הפשתן באותם ימים נחשב ליקר ואיכותי גם באימפריה הרומית וגם לבגדי חג ושבת של הקהילה היהודית. אולי מתעשייה זו היה להם את האמצעים לבנות בית כנסת כה מפואר.
לבית הכנסת "אום אל קאנטיר" נוסף בימינו שם נוסף "קשתות רחבעם" לזכרו של "רחבעם זאבי" ז"ל. רחבעם ביקר באתר כשהיה שר התיירות והקציב תקציבים לשיחזור האתר. רחבעם ציין שחשוב לשמר את אתרי מורשת ישראל. ת.נ.צ.ב.ה.
מהמעיין היפה מול הנוף המרהיב אתם מוזמנים לטפס חזרה לרכבת החניה המסודרת ולהמשיך לטייל באתריה היפים של רמת הגולן.